שבילי עולם — מסע במחוזות העם היהודי בליטא ובלטביה

מסע ייחודי קסום בעקבות העולם היהודי: הגאון מווילנה, ארמון הנשיאות, יער פונאר, אזור האגמים, רחוב היהודים, ירושלים דליטא, אבא קובנר, לאה גולדברג, אברהם מאפו, הפורט התשיעי, פוניבז’, ריגה ועוד ועוד.

יום ד'
י"ג באב תשע"ט
14.8.2019
עם

הרב ד״ר בני לאו

וד״ר רוחמה אלבג

בית עגנון
להרשמה

מסע ייחודי קסום בעקבות העולם היהודי: הגאון מווילנה, ארמון הנשיאות, יער פונאר, אזור האגמים, רחוב היהודים, ירושלים דליטא, אבא קובנר, לאה גולדברג, אברהם מאפו, הפורט התשיעי, פוניבז’, ריגה ועוד ועוד.

הסיור יתקיים בתאריכים: 14-20/08/19, י”ג-י”ט באב

למידע נוסף על הטיול לחץ כאן

טופס הרשמה – סמינר מטייל ליטא-לטביה

פרטים נוספים: 02-671-6498 (הילה)

מסלול הטיול
יום 1, יום ד’: ניפגש בנתב”ג בשעת בוקר מוקדמת ונצא בטיסה אל וילנה (Vilnius )דרך ריגה. עם הגעתנו בשעות הצהריים המוקדמות, נצא לסיור היכרות עם העיר ולתצפית ממרומי גבעת שלושת הצלבים. בשעות אחר הצהריים נגיע למלון לארוחת ערב ולינה.

יום 2, יום ה’, וילנה: לאחר ארוחת הבוקר נצא לסיור פנורמי בצמתים מרכזיים בעיר. נבקר בקתדרלה הנאה, ו”מגדל הפעמון” הסמוך לה. נמשיך לארמון הנשיאות, מקום מרכזי בהיסטוריה הליטאית שבו נדונו גם סוגיות משמעותיות בגורלם של יהודי ליטא. נבקר באוניברסיטה הווילנאית, אחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה העתיקים ביותר במזרח אירופה. שם גם נשמע על יהודי העיר שלמדו במוסד זה. נשלים את תמונה בשירו המקיף של המשורר זלמן שניאור “וילנה” שהוא הומאז’ מרגש לעיר. נמשיך לביקור בבית הקברות היהודי בו מצויים קבריהם של “הגאון מווילנה”, “הגר צדק” (גראף ולנטין פוטוצקי) סופרים, מהפכנים ואנשי המחתרת היהודית שלחמו בנאצים. בתום הביקור נצא לראות את כנסיית “פטר ופול” (Petro ir Povilo Bažnyčia), וכן את שער “אוסטרה בראמה” המיוחד. אם יישאר זמן נבקר גם במוזיאון הענבר, “הזהב של ליטא”. לינה בווילנה.

יום 3 יום ו’, פונאר- טראקאי: נתחיל את היום בביקור בבית הכנסת היפה במיוחד – “טהרת הקודש”. לאחר מכן נצא לסיור התייחדות עם קורבנות השואה ב”יער פונאר” (Paneriai), גיא ההריגה הנודע של יהדות ליטא ובין שאר נשמע על גלגול השיר “פונאר” – “שקט שקט בני נחרישה”. מכאן נמשיך לטראקאי (Trakai), הבירה העתיקה של נסיכי ליטא השוכנת בלב אזור אגמים יפהפה. נתחיל את הסיור בטירה העצומה המציגה את ההיסטוריה המעניינת והייחודית של האומה הליטאית, וכן נבקר במוזיאון הקראי המשקף מאות שנים של חיי הקראים בליטא ונרחיב את
ידיעותינו על הקראים גם במלחמת העולם השניה. נחזור למלון בוילנה להתארגנות לשבת. לינה וסעודת שבת בווילנה.

יום 4 שבת, ירושלים דליטא: שבת תוקדש לירושלים דליטא. לאחר תפילת שבת נסייר רגלית בעיר שזכתה לכינוי “ירושלים דליטא”. נתחיל את ביקורנו ב”רחוב הגאון”, נמשיך ל”רחוב היהודים”, ולביתו של “הגאון מווילנה”. נבקר במקום בו ניצב ה”שולהויף”, הלא הוא בית הכנסת המפורסם ומבני הציבור שהיו סמוכים לו. נצעד בעקבותיהם של איציק ויטנברג, אברהם סוצקבר ואבא קובנר בסמטאות הגטו ובחצר בנין ה”יודנראט”, וכן ליד בניין התיאטרון היהודי. במקום בו פעלה “ספרית שטראשון” הידועה. בחצר בה נולד וגדל הפסל מרדכי אנטוקולסקי נקדיש זמן מה למפגש התרבותי המרתק שבין האמן היהודי ועולם הפיסול הרוסי . כן נשוחח על הרופא היהודי ד”ר צמח שאבאד שהונצח בספרו של קורניי צ’וקובסקי “לימפופו”. נסיים את היום בביקור בבית הדפוס המפורסם ביותר בעולם היהודי, “האלמנה והאחים ראם”. כאן נעסוק בשאלת מקומו של הספר בעולמם של יהודי מזרח אירופה ובמוציאים-לאור כסוכני תרבות. כמובן שיהיה גם זמן מנוחה בשבת כי הרי שינה בשבת תענוג. לינה בווילנה.

יום 5, יום א’- וילנה- ז’ז’מאר- קובנה- וילנה: הבוקר נצא מהעיר לכיוון צפון-מערב, והתחנה הראשונה בסיורנו תהיה בעיירה ז’ז’מר (Zezmariai). במקום השתמר בית כנסת נדיר ומקורי העשוי מעץ, וכאן נעסוק בשאלת תפקידם החברתי ועיצובם הארכיטקטוני של בתי כנסת באזור הבלטי.
נמשיך לעיר קובנה (Kaunas), העיר השנייה בגודלה בליטא ובירתה בתקופה שבין שתי מלחמות העולם. נתחיל את סיורנו באזור העתיק של העיר, היושבת על מפגש הנהרות ניימן (Nemunas) ונריס (Neris), ונעבור ברחובות הקרויים על שמותיהם של הסופר אברהם מאפו ואבי שפת האספרנטו לודוויג זמנהוף. מכאן נמשיך לבית הכנסת ולאנדרטה המרשימה לזכר הילדים היהודים שנספו בשואה. לאחר ארוחת צהריים נסייר ב”סלובודקה” – פרבר העיר שהיה מאוכלס ביהודים רבים. במקום זה חיבר הסופר אברהם מאפו את יצירותיו הגדולות ובהן “אהבת ציון” ו”אשמת שומרון” נעסוק בתהליכי התפתחותה של הספרות העברית החדשה. כמו כן נבקר בבניין הישיבה המפורסמת וברחובות הגטו של יהודי קובנה. במהלך הביקור נבקר בבית בו גדלה המשוררת לאה גולדברג כלת פרס ישראל, ונשוחח על געגועיה ל”ארץ אהבתה”. נראה את חצר הגימנסיה העברית “שוואבה” בה למדה ונדון במקומם המרכזי של הרעיון הציוני ושל השפה העברית בעולמם של יהודי ליטא. נסיים את היום ב”פורט התשיעי”, המצודה ששימשה כמחנה מעצר ומוות בתקופת מלחמת העולם השנייה וכבית סוהר לאסירים פוליטיים בתקופות שונות. נראה את המצודה ואת האנדרטה עצומת הממדים שהוקמה במקום. נשוב אל וילנה ללינה וארוחת ערב.

יום 6, יום ב’, וילנה – פוניבז’ – בויסק – ריגה: ניפרד ממלוננו ומהעיר וילנה. לאחר ארוחת הבוקר נצא בדרכנו צפונה לעיר פוניבז’ (Panevezys). נעצור ליד הבניין בו פעם פעלה ישיבת פוניבז’ המפורסמת ונתרכז באישיותו של הרב שלמה יוסף כהנמן זצ”ל שהקים ישיבות בליטא וגם בישראל. נבקר באתר של בית העלמין היהודי לשעבר שהיום הוא אתר הזיכרון של קהילת פוניבז’ היהודית. נמשיך בדרכנו צפונה ולאחר נסיעה לא ארוכה נחצה את הגבול עם לטביה. נבקר בעיירה באוסקה (Bauska) (בויסק) בה שימש ר’ אברהם קוק, הראי”ה, כרבה הראשי של העיר. מכאן הוא עלה ארצה ב-1904. נמשיך בדרכנו ובסיומו של יום נגיע לריגה (Riga) ללינה וארוחת ערב.

יום 7, ריגה- העיר העתיקה- יער ביקירניקי- ת”א: הבוקר נתחיל את סיורנו בעיר העתיקה של ריגה. נעבור דרך כמה משכיו החמד של העיר האטרקטיבית הזו – “השער השבדי”, הקתדרלה “בית החתולים” , בית “שחורי הראש” וכן בתי הגילדה הגדולה והגילדה הקטנה, המשקפים את אורח החיים של הסוחרים העשירים שהיוו מרכיב חשוב באוכלוסייה המקומית ובפעילותה הכלכלית. אחר הצהריים יוקדש לביקור באנדרטה לזכר בית הכנסת הגדול של ריגה שנשרף על ידי הנאצים ועוזריהם, וכן בבניין בית הספר היהודי שהיה אחד הראשונים באימפריה הרוסית. מכאן ניסע לאתר הזיכרון ביער ביקרניקי (Bikerniki)) הסמוך לעיר. נבקר בשוק המרכזי של ריגה, אחד הגדולים והמרשימים באירופה, על מיגוון צבעיו וטעמיו. נמשיך לאחת הפנינים הארכיטקטוניות של צפון אירופה, הלא היא רחוב “אלברטה” בו מצויים שלל בניינים יפים ומעניינים שעוצבו על ידי האדריכל מיכאל אייזנשטיין בסגנון ה- Art Nouveau. בשעות הערב נסיים את סיורנו בעיר ונצא אל שדה התעופה בריגה לטיסה ארצה. היוצאת קרוב לחצות.

• ייתכנו שינויים בתוכנית, לאור אילוצים לא צפויים, או על פי שיקול דעת המדריכים.

 

  • נא להזין מספר בין 1 לבין 5.
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
×
×
×